Babyuitzetlijst: Dit heb je niet nodig
Maandenlang zat ik met die babyuitzetlijst voor mijn neus. Ik had er meerdere, want op de 1 stond weer dit en op de andere weer dat. Om crazy van te worden. Maar oké, het is ook een leuk klusje om alles voor je kroost te verzamelen. Ik heb de afgevinkte lijsten dan ook als aandenken bewaard. Ik gebruikte er een van de Consumentenbond, van de Kraamvogel en ik keek op 24baby.nl. Oh, en in mijn zwangerschapsdagboek stond ook nog een klein lijstje. Aan lijstjes met adviezen geen gebrek!
Maar heb je daadwerkelijk ook alles nodig? En is alles wat geadviseerd wordt juist? Nee.
- Zo kun je de kruikenzakken wel in de winkel laten liggen. Braaf verzamelde ik er twee van de Hema in hetzelfde patroontje. Maar op de eerste kraamdag hoorde ik dat kruikenzakken niet meer gebruikt worden. Men knoopt tegenwoordig een hydrofiele doek om de warmtebron. Dat schijnt nóg veiliger te zijn. Bespaar jezelf dus geld en koop wat extra hydro’s. Meer dan 10, zoals geadviseerd wordt. Wij hebben er nu 20, maar koop er gerust 30. Het zijn fijne dingen die in een mum van tijd in de was belanden. Ik noem een lekkende luier, een spatje spuug, een plensje plas. Van die dingen.
- Wasbare zoogkrompessen (staan niet op de lijst, maar wel noemenswaardig) zijn ook een no-go. Om afval te besparen, dacht ik dat dit een goed idee zou zijn. Maar die dingen zijn van stof en worden daarom erg nat van je lekkende boobies. Dat wil je nou juist voorkomen met zoogkompressen. Ik vond het een miskoop en gebruik gewoon die van de Albert Heijn.
- Als je van plan bent om borstvoeding te geven, hoef je van te voren geen flessenset te kopen. Ik zou alles voor flesvoeding pas kopen als je van alles geprobeerd hebt en je borstvoeding niet lukt. Je kunt het altijd nog kopen. Ook in de kraamweek (jijzelf uiteraard niet, maar de kraamverzorgster of je partner). Bovendien zit er een flesje in de zwangerschapsbox. Deze box kun je gratis aanvragen. Als je dat doet, heb je dus al iets achter de hand. Hetzelfde geldt voor kolfmachines. Huur of koop deze pas als je er aan toe bent.
- Babyshampoo is ook zoiets. Echt een overbodig product. Met water wordt het haar van je baby ook schoon. Zijn of haar lichaampje ook trouwens. Babyzeep is dan ook niet echt nodig. Je doet het vooral omdat je het zelf lekker vindt. Dat is helemaal prima, doe ik ook 🙂
- Op de lijst staat ook dat je 3 hoeslakens voor de wieg nodig hebt. Twee is ook prima hoor. Je hoeft ook geen 3 moltons. Die was je in de praktijk toch ook minder. 1 of 2 zijn voldoende. Misschien later als je kind in bed gaat plassen heb je er iets meer nodig. Maar voor kleine baby’tjes die een luiertje om hebben hoef je geen bergen moltons te kopen.
- Spuugdoekjes zijn ook niet echt nodig. Ik heb ze wel gekocht, maar in de praktijk gebruik ik toch iets wat snel voor handen is. En dat is meestal een rondslingerende hydrofiele doek. Ik heb er wel een paar in de luiertas zitten, maar het komt niet supervaak voor dat je deze kleine doekjes daadwerkelijk gebruikt.
- Voorgevormde borstvoedingsbh’s staan goed onder je kleding. Alleen functioneren ze niet zo goed als de vormloze borstvoedingsbh’s. De flappen klappen namelijk telkens terug als je ze naar beneden probeert te doen. En geloof me, dat is echt een gedoetje als je een huilend kindje op je arm hebt die per direct eten wil. Ik heb er één te leen die wel werkt. Dat is een stoffen exemplaar van de H&M. De nylon variant van de H&M werkte bij mij niet. Borstvoedingsbh’s van het merk Boob, vind ik trouwens ook fijn. Ze zijn wel een beetje prijzig, maar dan heb je wel wat. Ze zien er leuk uit en deze bh’s laten maar een klein stukje van je borst zien. Ideaal voor borstvoeden en public.
- En dan over lakentjes…je kunt ook een babyslaapzakje gebruiken. Vind je je kindje daarvoor nog te klein de eerste weken? Koop dan gewoon 1 of 2 lakentjes voor het bedje en 1 voor de kinderwagen. Plus twee dekentjes. Drie van alles vond ik overdreven.
- Van de lakens naar de borstvoedingsthee van Weleda. Die staat niet op de babyuitzetlijst, maar is wel het vermelden waard. Ik ging die thee namelijk drinken op dag 3 van de kraamweek. Niet dat er iets mis was met mijn borstvoeding, maar ik had het in huis (gekregen op de babyshower) en het rook lekker dus waarom niet? Nou, dat heb ik geweten. De volgende dag had ik enorme stuwing. En dat is geen pretje. Of het nou echt aan de thee heeft gelegen of niet, wie zal het zeggen? Ik was in ieder geval direct gestopt met het drinken ervan en de stuwing verdween. Mijn advies is om het alleen te drinken als je borstvoeding niet helemaal lekker loopt.
- Wat ik trouwens ook (nog) niet gebruik is een babyborsteltje en kammetje. Olivia’s haren zijn nog zo kort dat ik er nog geen mooie slag in kan borstelen. Bovendien zitten ze met die zachte babyhaartjes van haar, ook niet gauw in de klit. Als je baby nou wel veel of kroezig haar heeft, dan kan ik me voorstellen dat het wel handig is. Dit weet je echter niet van te voren. Bespaar je centen en koop het eventueel later.
- Ik heb ook een setje gekocht voor de nagelverzorging. In de praktijk gebruik ik die ook niet. Nagels vijlen bij een baby is echt een topprestatie, want hoe vaak houden ze hun handjes nou stil? In hun slaap ja, maar dan ga je toch niet vijlen? Het zijn echt ieniemienie nageltjes, dus knippen met een schaartje gaat ook lastig. Nageltjes kunnen er ook vanzelf afvallen of je kunt een beetje gaan pulken. Maar het is maar wat je prettig vindt!
- Op de uitzetlijst van de Consumentenbond staat ook dat je 2 boxkleden nodig hebt. Joost mag weten waarom. Zo vies worden ze nou ook weer niet. Dat is mijn ervaring. Ons kindje sliep alleen de eerste weken in de box in een omslagdoek. Als ze spuugde kwam het daarop. Misschien als je kind wat groter is en er vaak in speelt, kan het boxkleed gauw vies worden en is een extra exemplaar wellicht handig. Maar voor je babyuitzet heb je ‘m niet nodig, vind ik.
Zo, dat zijn de dingen die ik tot nu toe kan bedenken die je niet nodig hebt. Ik hoop dat de aanstaande mama’s onder ons er wat aan hebben. En weet jij iets wat ook echt overbodig is? Of heb je ook een miskoop begaan? Laat het weten in de comments. Ik ben nieuwsgierig 🙂
inge
juni 21st, 2017
Hoi hoi
Wat een leuk stuk… Grappig. Van die thee…helaas is het denk ik niet alleen dat je door de thee je stuwing kreeg…een kraamvrouw krijgt bijna altijd de derde of vierde dag stuwing. En ja….dat is geen pretje. Hahaha. Koude gekneusde witte koolbladeren. Of ingevroren zakjes appelstroop helpen verkoelend…
Het baby borsteltje is niet echt voor het kammen van het haar maar wel kan je daar je hoofdhuid mee masseren en haal je schilvertjes weg. Doe je dat niet dat kunnen. Er eventueel van die schilfer-plakjes ontstaan op het hoofdje…
En inderdaad nagelsetje. Pure onzin…wat fantastisch werk..klinkt gek….de nageltjes bijten. Met scheuren kan je in het vlees gaan. En met bijten voel je precies waar je moet zijn.
Verder helemaal met je eens dat je door het ervaren er achter komt wat je nu echt nodig hebt….
Door Vera
juni 21st, 2017
Oh dat borsteltje is voor schilfertjes eruit masseren en niet voor een mooie slag in het haar? (haha, ik overdreef natuurlijk). Goede! Vandaag gelijk gedaan 🙂 Ja of die stuwing nou extra erg was door die thee…het verminderde de boel niet in ieder geval 🙂 Je ontkomt er niet aan inderdaad en die witte koolbladeren hielpen echt! Echt respect hoe jij dit alles met een tweeling hebt gedaan terwijl je al moeder was!