Starbucks Rembrandtplein
Toen ik achttien was heb ik een zomerseizoen in Spanje gewerkt. Tijdens deze zonnige periode kwam ik voor het eerst in aanraking met Starbucks.
Mijn collegavriendinnen hadden het erover en vertelden dat je er allerlei bijzondere koffiedrankjes kon bestellen, zoals ijskoffie uit de blender en dat heette dan een frappuccino. Dit kreeg je met slagroom en chocola en je kon wel uit honderden smaken kiezen. Mijn oren waren geopend. Toen we een weekendje naar Barcelona gingen, konden we dit fenomeen Starbucks dus zeker niet overslaan.
Sindsdien wilde ik in elke stad naar de Starbucks. Ik was gewoon ondersteboven van het hele concept; de Starbucks Lifestyle, want dat is het wel een beetje. Je gaat naar de Starbucks om met iemand af te spreken, om lekker te werken, te studeren of om weg te zakken in een lekkere stoel met een goed boek en dat allemaal onder het genot van een kek drankje. Natuurlijk was ik niet de enige die dit tof vond. Starbucks werd een wereldwijd succes. Een paar jaar later studeerde ik aan de HvA en had ik een bijbaantje nodig om mijn studententijd lekker door te komen. Na een paarsta sollicitaties ontdekte ik HMS Host, de grootste horeca-exploitant op Schiphol. Via dit bedrijf kwam ik bij Starbucks terecht. En ja hoor, ik werd een Barista.
Voor 1,5 jaar heb ik met veel plezier gewerkt bij Starbucks op Schiphol. Het is heel hard werken. Een Barista staat gemiddeld 8,5 uur op een dag honderden frappuccino’s en andere soorten koffieblends te maken. Daarnaast ben je bezig met schoonmaken, voorraden aanvullen, koffie malen, klanten te woord staan, kassa’s bedienen, geld tellen en vooral veel, heel veel melk schuimen. Daarbij komt kijken dat je voeten en onderrug op een gegeven moment beginnen te protesteren. Het ziet er allemaal heel leuk uit, maar het is ook keihard werken.
Dat herinnert mij er gelijk aan hoe belangrijk het is om mensen die in de horeca werken vriendelijk te behandelen. Oké, jij betaalt, maar zij zorgen ervoor dat je het ook daadwerkelijk krijgt. Onthoud, als het even wat langer duurt, dat die mensen wellicht al meer dan vijf uur op hun benen staan en iedereen zo goed mogelijk proberen te bedienen.
Maar nu terug naar de Starbucks Lifestyle! Op het Rembrandtplein in Amsterdam zit sinds kort een brand new Starbucks café en ook al ben ik geen megafan meer van die zoete drankjes en koffie, voor een Decaf Gingerbread Soy Latte kun je me nog steeds blij maken. Wat ik vooral te gek vind is het interieur. Kijk je mee?
Ookal drink ik niet meer die mierzoete drankjes, werk ik niet meer bij Starbucks en heb ik mijn koffieverslaving vaarwel gezegd, de lifestyle spreekt mij nog steeds aan!
Wat vind jij van Starbucks?
mariana
november 14th, 2012
Amazing place, amazing coffee, together with your amazing company!!! 🙂