Zijn vitaminepillen nodig?
Soms zie ik gefronste wenkbrauwen of hoor ik een opmerking als “Vitaminepillen zijn toch niet nodig?! Als je maar gevarieerd eet!”, als ik vertel dat ik extra vitaminen en mineralen slik. Heel veel mensen denken dat als je “normaal” eet, je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar wat wordt er eigenlijk onder “normaal” verstaan?
Elke dag een snoepje? 3 keer per week een bord pasta, rijst of aardappelen? Groenten die je opvrolijkt met pakjes en zakjes uit de supermarkt? Creme fraîche door ieder gerecht? Stokbroodje met kruidenboter bij de soep? Een diepvriespizza op de vrijdagavond? Een stroopwafel na het avondeten? Tosti’s als lunch? Hagelslag op brood? Of jam op je cracotte?
Tja, ik vind bovengenoemde opties zelf niet meer zo normaal nu ik beter (w)eet. Bovendien krijgen we door ons Westerse dieet, wat veelal bestaat uit bewerkt of zelfs verzonnen voedsel, veel te weinig pure voedingsstoffen binnen. Want dacht je nou echt dat die Snicker goed voor je was omdat er 4 hazelnoten in verwerkt zijn? Of dat er in een pot pastasaus vitamientjes zitten? Dat die poederige Cup-a-Soep je daadwerkelijk een opkikker geeft? En dat je door het drinken van Dubbelfrisss aan je dagelijkse portie fruit komt?
De opmerking “als je maar gevarieerd eet” gaat niet echt op, omdat het tegenwoordig zo lastig is om kwalitatief goed te eten. Laat staan gevarieerd. Daarom kan mijn voedingspatroon wel wat extra’s gebruiken. De pillen die ik slik, zijn absoluut geen vervanging voor goed voedsel en het heeft ook geen zin om ze te slikken als je een ongezond eetpatroon hebt. Extra vitaminen en mineralen hebben pas nut als je al bewust eet en kiest voor meer pure ingrediënten.
Waarom voedingssupplementen?
- Groenten en fruit worden te vroeg geplukt, omdat ze over de hele wereld worden overgevlogen. Daardoor verliest het eten essentiële mineralen die normaal gesproken via de aarde in ons lichaam terechtkomen.
- Te vroeg geplukte groenten en fruit bevatten minder vitaminen. Let vooral op die glanzende, strakke tomaten, appels en paprika’s. Dat ziet er toch niet meer natuurlijk uit?
- Bijna 80% van het supermarktvoedsel is bewerkt. Het is vrij lastig om altijd verse voedingsmiddelen, die bruisen van de vitamientjes, te eten.
- Niet biologische groenten en fruit zijn bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. Daardoor zijn de vitamientjes ver te zoeken. Vergelijk vooral biologische cherrytomaatjes en ‘gewone’. Wat een verschil!
- Omdat ik niet altijd met verse kruiden kook, kom ik al standaard een paar voedingsstoffen te kort.
- Alcohol rooft je van vitaminen en mineralen die je zojuist hebt opgegeten. Wat extra’s kan dus geen kwaad.
- Alhoewel ik bewust eet, lukt het mij niet om dagelijks genoeg fruit en groente te eten zodat al mijn vitaminelevels skyhigh zijn.
- Luchtvervuiling, geur-, kleur- en smaakstoffen, stress, rook, de pil, schadelijke stoffen in cosmetica, schoonmaakmiddelen en medicijngebruik zijn belastend voor het lichaam. Een extra portie vitaminen & mineralen zijn dus geen overbodige luxe.
- Veel ziekte en kwalen ontstaan door een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Sinds ik vitaminen & mineralen slik ben ik niet meer ziek geweest en betrap ik mezelf ook nauwelijks meer op een verkoudheid.
Welke multivitamine ik gebruik hangt een beetje van het moment af. Onlangs is mijn potje Alive, afkomstig uit Amerika op. Nu slik ik multivitamine van Fitforme. Ook slik ik extra vitamine D, C, Spirulina en een vitamine B-complex.
Als je ook extra vitamientjes wilt gaan slikken, kies dan voor betrouwbare natuurlijke merken. Ik heb goede ervaring met supplementen van De Tuinen en van de natuurwinkel. Maar je kunt ze tegenwoordig ook heel makkelijk online bestellen.
Wil je meer weten over hoe je simpel een gezondere levensstijl krijgt? Lees dan dit boek.
Bron: Amber Albarda