Waarom pure chocola gezond is
Chocola. Wat is het toch lekker. Bijna alle vrouwen zijn er gek op. Vroeger was ik vooral gek op BonBonBloc de witte variant. Als ik mijn ‘periode’ had, trakteerde ik mijzelf weleens op een stukje..of twee of drie..meestal tot ik misselijk werd.
Ook melkchocolade at ik graag. Mars, Twix, Toblerone, Côte d’Or, AH chocola of witte crunchy chocola van de Lidl. Puur vond ik maar bitter en helemaal niet lekker. Tot dat ik anders begon te eten.
Ik kwam erachter dat witte en melkchocola helemaal geen chocola is, maar melkpoeder met wagonladingen suiker. Geen wonder dat ik makkelijk een hele reep op kon eten. Ook heb ik veel gelezen over suikerverslavingen en wat suiker allemaal met je gezondheid kan doen. Altijd moe en duf zijn, weinig energie hebben, een slechte stoelgang (1 keer in de 3 dagen naar de wc is echt niet goed), jeuk, hoofdpijn, bozig/geïrriteerd zijn. Geloof het of niet, dit heeft allemaal te maken met wat je in je mond en dus in je lichaam stopt. Toen ik dus een flinke stap terug deed qua suikerinname (lees: ik eet het nog steeds, maar veel minder dan voorheen), ging ik ook eens pure chocola proberen. Ik had al vaak gelezen dat pure chocola zelfs gezonde bestanddelen bevat. Namelijk cacao. Helaas heb ik het niet over de ‘pure’ en goedkope chocoladerepen van de Albert Heijn of andere supermarkten. Als je denkt dat die repen puur zijn, kijk dan maar eens op het etiket. Wanneer chocola gezond kan zijn, moet de reep tenminste 75% cacao bevatten. De ‘pure’ repen van de supermarkt bevatten slecht 51% tot 55%. Een lachertje. Voor een goede reep moet je dus weer even een blokje omfietsen naar de Ekoplaza en natuurwinkel.Deze Swiss reep kun je wel bij de Albert Heijn kopen, maar bevat niet heel veel cacao. Wellicht een reep om voorzichtig over te stappen op puur. Maar waarom is pure chocola nou beter voor je dan melk(poeder)chocola? In pure chocola met een hoog cacaogehalte zit minder suiker. Dus dat is al een voordeel als je wilt snoepen. Daarnaast bevat pure chocola veel antioxidanten. Antioxidanten neutraliseren een teveel aan vrije radicalen. Je vindt ze in vitaminen, mineralen, kruiden en aminozuren. Radicalen ontstaan o.a. uit uitlaatgassen, straling, luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen op voedsel, zware metalen, stress, roken en veel alcoholgebruik. (Lees hier meer over vrije radicalen). Onbewerkt en natuurlijk voedsel zit bomvol antioxidanten die vrije radicalen afbreken en neutraliseren. Net zoals pure chocola dat doet. Hoppa, nog een bonuspunt erbij!
Een belangrijk antioxidant in pure chocola zijn flavonoïden. Flavonowattes? Flavonoïden is een antioxidant dat velen functies heeft. Het zorgt voor een lage bloeddruk en cholesterol, het werkt ontstekingsremmend, het gaat het verouderingsproces tegen, het zorgt voor wijdere aders en een betere bloedsomloop en het helpt natuurlijk weer tegen die vrije radicalen en oxiderende stoffen. Daarnaast bevat pure chocola natuurlijk cacao. En cacao kun je ook als een lieverdje beschouwen, want in cacao zit het gelukshormoon serotonine. Serotonine vind je ook in bananen, walnoten en hüttenkase en wordt
beschouwd als een natuurlijk anti-depressivum.
Zit er in pure chocola ook iets slechts? Jazeker. Ook deze chocola bevat verzadigde vetten, suiker en cafeïne, zoals eerder gezegd bevat pure chocola wel minder suiker dan melk en witte chocola en bovendien zitten in melk en witte chocola geen antioxidanten. Een leuk weetje is dat Amerikaanse wetenschappers beweren dat chocola zelfs gezonder is dan fruit, vanwege het aantal antioxidanten dat pure chocola bevat. Ga je echter een chocoladesaus maken? Dan doet chocola niet veel voor je. De antioxidanten verdwijnen dan als sneeuw voor de zon, maar het blijft natuurlijk wel gewoon lekker smaken.
Wil je ook pure chocola lekker vinden? Probeer dan eerst überhaupt minder suiker te eten. Scan de etiketten in de supermarkt. Zit er suiker in? Laten staan. Drink je koffie en thee zonder suiker. Eet fruit en noten i.p.v. koekjes en houdt dit in ieder geval twee weken (liefst natuurlijk altijd) vol om van je suikerverslaving af te komen. Probeer dan eens een stukje pure chocola. Je zult verbaasd zijn van de smaakexplosie in je mond. Ik vind het echt heel erg lekker. Eet je daarna weer een mierzoete tompoes dan kun je zelfs misselijk worden. Helaas is het zo, dat suiker zo verslavend is dat je makkelijk weer in je oude gewoonten valt. Eet je na die tompoes weer suikerproducten, dan is het misschien moeilijk om pure chocola weer opnieuw lekker te vinden. It’s a battle! Blijf je smaakpapillen trainen en weet dat het maar 1 tot 2 weken duurt om van je suikerverslaving af te komen.
Bron: Eet jezelf, mooi, slank & gelukkig
Bron: Jesse van der Velde
Bron: Het kruidenvrouwtje
Bron: Info.nu
chocolade hart
november 28th, 2013
Dat is nuttige informatie, bedankt!