Zelf granola maken
Dit recept moet ik met je delen, want het is heel makkelijk te maken en vooral heel erg lekker. Je ontbijt, je lunch of je toetje smaken hierna nooit meer hetzelfde. En ik durf ook te wedden dat je hierna niet zo gauw meer voor een kant en klare cruesli kiest, want deze is echt velen malen lekkerder! Ik meen het.
En omdat je het zelf maakt weet je bovendien precies wat er wel en niet in zit. Zo kun je zelf bepalen of je er wel of geen geraffineerde suiker aan toevoegt bijvoorbeeld.
De noten kun je los kopen en samenstellen. Ik heb amandelen, pecannoten en wat hazelnoten gebruikt. Maar je kunt ook voor walnoten en cashewnoten kiezen. Door dat je de noten roostert in de oven krijgen ze een heel lekker knapperig smaakje. Dat is echt genieten. Voeg zelf naar hartenlust rozijnen, goji bessen en fruit toe. Maar ook zonder deze extra’s is je yoghurt met de granola al echt een feestje.
Het recept is geïnspireerd op het Superfood Granola recept van Rens Kroes.
Ingrediënten
Notenmix
Een klein handje sesamzaad
100 a 150 gram witte of rode quinoa
2 a 3 el kokosolie
3 a 4 el honing, rijststroop of agavestroop
150 gram havervlokken
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 170 graden. Hak de noten fijn met een scherp mes. Smelt de kokosolie met de honing. Voeg de notenmix en de honingolie bij elkaar. Voeg ook de quinoa, het sesamzaad en de havervlokken erbij en schep om. Bekleed een ovenrooster met bakpapier en schep met een lepel de granola erop. Zet 20 minuten in de oven. Schep af en toe om. Laat de granola buiten de oven 1 uur afkoelen en bewaar het in een afsluitbare pot. De granola is twee weken houdbaar. Geniet ervan!