Zwangerschapsclubjes
Toen ik net zwanger was, had ik niet het voornemen om op van die zwangerschapsclubjes te gaan zoals zwangerschapsyoga. Het beeld van een groepje (hoog) zwangeren bij elkaar die wekelijks met elkaar praten en klagen over het een of ander sprak me niet echt aan. Ook dacht ik dat je op dat soort clubjes allemaal informatie zou horen over van die horrorbevallingen. En ik dacht stiekem dat de vrouwen die daar zouden komen allemaal van die emotionele wezens zouden zijn. (Sorry!)
Ik ben er uiteindelijk en gelukkig wel voor gezwicht omdat ik last van mijn stuitje kreeg en Boy, what was I wrong!
Kijk, het hangt natuurlijk wel af van waar en bij wie je zwangerschapsyoga wilt gaan doen. Er zullen vast zweverige lesjes bestaan waar wél iedereen sentimenteel doet, maar er zijn ook genoeg yogalessen waarbij dat niet gebeurd, waar vrouwen zoals jij en ik gewoon terecht kunnen. Want er zijn meer vrouwen die wél yoga willen volgen tijdens hun zwangerschap, maar niet op zoek zijn naar een praatclub. Ga er daarom relaxt mee om, dat beeld wat je van te voren in je hoofd hebt klopt heel vaak niet.
Zo heb ik ook een fijne en betaalbare yogacursus gevonden in Amsterdam Oost. De lerares is een heel aardig persoon die zelf ook kinderen op de wereld heeft gezet. En ondanks haar jarenlange training in yoga, verliep haar bevalling toch ook heel anders dan verwacht. En daar schaamt ze zich gelukkig totaal niet voor, want een bevalling heb je toch maar deels zelf in de hand. En wat je in de hand hebt, leer je in de yogales.
Tijdens de lessen doen we yoga-oefeningen die goed zijn voor je rug, bovenbeenspieren, bekkenbodemspieren en je leert ademen via je buik, middenrif, borst en keel. Deze ademhalingsopties kun je dan toepassen tijdens verschillende stadia van de bevalling. De pijn in mijn stuitje is door de lessen verdwenen en als ik weer last heb van mijn onderrug doe ik gewoon thuis wat oefeningen op een matje, zoals deze.
Bij zwangerschapsyoga hoort ook de partnerles. De les waarbij de partners meegaan. Voordat ik zwanger was dacht ik ook hier heel giechelig over. Dat komt echt door dat stereotype beeld dat soms nog om yoga heen hangt. En dat beeld klopt ook heel vaak niet. Tegenwoordig zijn er genoeg mannen die zelf aan yoga doen of een keer hebben gedaan en het ook helemaal niet gek vinden om hun partner tijdens de zwangerschap met dit soort dingen te steunen. Sterker nog, zij willen zelf ook weten wat ze kunnen doen bij een bevalling en dat wordt o.a. besproken tijdens de partnerles. De partners doen ook mee met de oefeningen die jij normaal gesproken tijdens de les doet. Die zijn natuurlijk ook goed voor hun rugspieren en dergelijke. Bonusmateriaal; ze leren massagetechnieken die ze ook al voor de bevalling op jouw kunnen oefenen 😉
Je merkt het, ik ben blij dat ik voor zwangerschapsyoga gekozen heb. Ik ging er op rond week 18 (ben nu in week 22) en het bevalt me nog steeds heel goed. Als ik het eerder had gedaan, had ik misschien helemaal geen last van mijn stuitje gehad. Dus je kunt beter eerder gaan dan te laat.
Twijfel je? Probeer dan gewoon een lesje uit en geef niet gelijk op. Bovendien als je echt last hebt van een lichamelijke klacht dan is er eigenlijk geen reden meer om het niet te doen.
Namasté 😉