Hoe leef je in het nu?
Talloze boeken, wijze meesters, yogi’s, mindfulness leraren en zenmeesters prediken dezelfde boodschap: Leef in het NU. Ook ik heb op dit gebied menig boek versleten en ervaar regelmatig (ook vaak niet) hoe het is om in het hier en nu te leven.
Maar wat betekent dat in-het-nu-zijn nou eigenlijk? Dat je de kamer om je heen even in je opneemt? Dat je voelt dat het lekker weer is? Dat je weet dat je bij je tante op bezoek bent? Hmm nee, dat is het niet. We weten namelijk allemaal wel dat als we een yogales volgen, we ons in een yogastudio bevinden. Dat de muren daar misschien oranje kleuren. Dat er bloemetjes en kaarsen staan. Dat de geur van wierook wellicht wat overheerst. Dit soort zaken kunnen we allemaal scannen, waarnemen én tegelijkertijd kunnen we ook nog denken. En daar zit het verschil!
In het nu leven betekent dat je er niet meer over gaat nadenken. Dat de mentale ruis die altijd op de achtergrond aanwezig is simpelweg even stopt. Dat je echt voelt waar je bent. En dat je dus niet denkt aan het volgende uur, of over de volgende tien minuten, over hoe je je wilt voelen, wat je allemaal nog wilt zeggen of hoe je toekomst er uit moet gaan zien. Het gaat om niet denken, maar voelen. Als je voelt dat je alleen hier op dit moment kan zijn. Werkelijk. Dan gaat leven in het hier en nu eigenlijk gewoon vanzelf.
Dit klinkt allemaal heel simpel, maar is het niet bepaald. Want hoe vaak leef je nou wel niet in een toestand van denken? Most of the time! En wat doe je als een leraar in de yogales zegt wees in het hier en nu? Ga je het dan proberen? Er naar streven? Heel hard in-en uitademen? Dan merk je helaas al gauw dat dit nog niets opschiet.
In het NU zijn betekent; niet streven en niets willen veranderen aan de huidige situatie waarin je je nu bevindt. Dus ben je ergens waar je eigenlijk niet wilt zijn? Verlang je in een gesprek al naar het weekend? Wil je eigenlijk naar huis, maar moet je nog een paar uur wachten? Dan leef je met je hoofd in de toekomst. Dan ben je met straks bezig en niet met het leven dat je nu leidt. Daardoor ben je niet echt bij de ander, gaat luisteren slechter en kun je minder goed aandacht geven aan dat wat je aan het doen bent. De ware sleutel is om te leren willen wat is. Ook de zogenaamde saaie dingen. Dat je leert en weet dat alles continue veranderd. Dat alle gebeurtenissen komen en gaan en dat je die niet kan controleren. Dus je hoeft het ook niet te proberen. He, wat een rust!
Een ander voorbeeld is dat mensen zich altijd heel erg verheugen op bijvoorbeeld een vakantie. Ze hebben alles al helemaal volgepland. De voorpret duurt al weken. En de verwachtingen zijn hoog. Op de dag dat ze daadwerkelijk gaan, voelen ze zich gewoon normaal, niet bijzonder of niet zo excited als verwacht. Misschien voelen ze zich zelfs juist wat gespannen. En hebben ze het gevoel dat ze het NU leuk moeten hebben, want het is immers vakantie! Daar hebben ze zich toch zo lang op verheugd? Het leuk hebben gaat dan voelen als een verplichting die je jezelf verschuldigd bent. Of dingen gaan mis, de trein heeft vertraging, het vliegtuig vertrekt niet. Je vakantie krijgt al gauw een stempel: mislukt. Een goed begin, not.
Tja…je hebt zelf misschien weleens ervaren in je leven dat het heel vaak anders uitpakt dan je had verwacht. Waarom zijn we daar dan zo verbaasd over, als we dat zo vaak hebben meegemaakt en dus ook weten dat we de toekomst echt niet kunnen voorspellen? Wat een rust geeft het om gewoon met de golf mee te surfen in plaats van je er tegen te verzetten. En dat betekent ook dat je jezelf mag toestaan om moe of gespannen te zijn op de dag dat je weggaat.
Ook mensen die constant iets vinden, een mening hebben, een gedachte over iets hebben een houding hebben van; dit ben ik – en dit ben jij, leven heel erg in hun hoofd. Mensen die zichzelf bestempelen als slim, intelligent, grappig, geordend, bijzonder, origineel, uniek of juist heel inlevend, zijn veelal bezig met hun idee van zichzelf uit te leven. Ze hebben zichzelf een rolletje opgelegd, dat gespeeld wordt. Ook lastig, want het ene moment voel je je juist energieker dan het andere, wat heel normaal is. Als je dan niet naar het moment, dus in het nu leeft, door het idee wat je van jezelf hebt in stand te houden, is dat erg vermoeiend voor jezelf.
Wat er dus wordt bedoelt met in het NU zijn is dit: Leren willen wat is. Meedoen in plaats van terugtrekken. Voelen wat er is, in plaats van over de toekomst en het verleden denken. Zijn waar je bent. Bewust worden van de continue gedachtestroom. Weten dat je met je gedachten, meningen en overtuigingen alles inkleurt en eigenlijk te weinig oplost. Weten dat je onderdeel bent van alles, waardoor je alles echt gaat zien. En echt gaat luisteren. Eerlijk zijn over je gevoelens. Ben je echt blij? Of doe je alsof? Ben je echt altijd kritisch? Of kun je dat ook loslaten? Is het echt nodig om alles te analyseren? Of weet je stiekem wel beter?
De meest lastige paradox is; hoe accepteer je wat is als je toch iets wilt veranderen? Het antwoord is; door te erkennen. Erken eerst wat er zich afspeelt en handel daarna. Wees daarbij eerlijk. Dat voorkomt dat je als een bezetene of zonder eigen verantwoordelijkheid dingen gaat najagen en verbeteren. Dus natuurlijk zijn er situaties die je wilt veranderen of waar je niet in wilt verkeren. Dan ga je simpelweg, zonder zorgen, analyses, verwachtingen en aannames over tot actie. Om te doen wat het beste is voor jou.
Als je vast zit in de blubber, dan ga je toch ook niet eerst nadenken over hoe erg het is dat je vastzit in de blubber? Nee, dan ga je natuurlijk gelijk over tot actie. De intelligentie is er heus wel, als je haar nodig hebt.
Dit klinkt allemaal heel leuk en aardig; maar hoe doe je dit dan? Toegegeven, in een hectische maatschappij als dit is het soms vrij lastig om je niet zorgen te maken, om je niet te laten verleiden door mooie (reclame) praatjes, en om jezelf niet te vergelijken met iedereen om je heen, terwijl je constant de fantastische levens van anderen op social media ziet.
Vanwege mijn interesse in dit onderwerp lees ik hier regelmatig over. Als je hier ook meer over wilt leren kan ik het boek De kracht van het Nu zeker aanraden en ook het werk van Vera Helleman. Voor sommige mensen is dat nog een brug te ver (het gaat diep). Voor diegenen kan een inspirerende quote ook al heel veel doen. Daarom hieronder mijn favoriete quotes over in-het-nu-zijn. Lees ze rustig en met aandacht om de betekenis ervan echt te voelen.
If tomorrow comes you’ll be there. – Osho
The now is the only time you have. – Osho
Kan ik de Tegenwoordigheid die ik ben voelen? – E.Tolle
This is how it is. What can I do now? – E.Tolle
Only if you go to the past or future fear comes in. – E.Tolle
Challenges are wonderful. Deal with it now. E.Tolle
Enjoy this moment. This moment is your life. – Oprah
Hopelijk heb ik een beetje uit kunnen leggen wat in-het-nu-zijn betekent. Voor mij is in-het-nu-zijn het fijnste gevoel dat er is. Als ik in die toestand ben geniet ik meer van mijn vrienden en familie, vertrouw ik op het leven en mijzelf daar middenin. Geniet ik van de kleinste dingen en voelt alles gewoon bruisend en levendig aan. Het is de beste staat waarin je kunt Zijn. En eigenlijk ook de enige, want je lichaam is in principe altijd in het nu. Nu je hoofd nog.