Een lekker licht recept
Wie zegt dat je puree alleen van aardappels kunt maken? Ik niet. Ik maak zelfs van mijn smoothies puree achtige substanties die ik net als een stevige soep, naar binnen lepel.
Deze puree is, zoals de titel al verklapt, gemaakt van bloemkool.
Je maakt het door de bloemkoolroosjes te koken in een pan met een groentebouillon blokje erbij. Daarvoor gebruik je 125 ml water of iets meer. Als de groente gaar gekookt is, pureer je de bloemkool met een staafmixer of stamper.
Om het iets lekkerder te maken kun je een van je favoriete oliën erdoorheen roeren. Bijvoorbeeld extra vierge olijfolie, basilicumolie, hazelnootolie, sesamolie, lijnzaadolie of advocado-olie. Peper en zout doen het ook altijd goed. En ik deed er ook een snufje kaneel in, wat ik meende gelezen te hebben in het recept, maar dit bleek achteraf onjuist.
Toch smaakte het goed. Dit is alles wat je hoeft te doen voor de bloemkoolpuree.
De prachtige paprikasalade die je ziet op de foto, vraagt wat meer aandacht. Kan bijna niet anders, als het er zo mooi uitziet.
Verwarm de oven op 200 graden. Snijd twee paprika’s door midden, verwijder de zaadlijsten (zo’n leuk woord) en leg de helften op een bakplaat. Niet op het ruggetje, maar staand.
Ze gaan 20 minuten in de oven. Daarna laat je ze afkoelen. Hiervoor kun je een plastic zakje gebruiken, waar je de paprikahelften in doet, zodat ze nog even lekker nagaren. Dan haal je de velletjes eraf. Je legt ze op een bord en nu kun je net zoals bij de bloemkoolpuree een lekkere olie gebruiken.
Besprenkel ze. Voeg zaden en pitten toe. Bijvoorbeeld pompoenpitten, zonnebloempitten en/of sesamzaad. Hennep of chiazaad kan natuurlijk ook. En top af met peper & zout.
Mijn vriend en ik aten er ook twee biologische kippenvleugeltjes bij. Hoeft natuurlijk niet.
Het oorspronkelijke recept is van Amber Albarda.
Heb jij ook weleens bloemkoolpuree gegeten? En wat vind je van deze rode paprikasalade? Net een carpaccio he?