Broccoli lekker maken
Broccoli! Nog niet zo heel lang geleden was ik helemaal niet gek op broccoli. Ik vond het maar een saaie groente die niet veel lekkers toevoegde aan mijn maaltijd. Soms kocht ik er uit schuldbesef toch een, maar er echt van genieten deed ik niet. Deze houding ten opzichte van dit groene etenswaar is ontstaan, omdat ik niet wist hoe broccoli te bereiden.
Natuurlijk had ik broccoli weleens toegevoegd aan lasagne, dat smaakte al iets beter, maar meestal kookte ik de broccoli gewoon in water met als resultaat een slappe hap op je bord. Jippie! Gelukkig verdween deze lijdensweg als sneeuw voor de zon toen ik het fantastische boek Eet Jezelf Mooi, Slank en Gelukkig, van Amber Albarda las. Eindelijk leerde ik hoe je groenten lekker kunt maken. Sindsdien ben ik gek op broccoli en aubergine! Groenten die ik vroeger liever oversloeg. Omdat broccoli een goede vriend van mij is geworden, wil ik jullie dit recept niet onthouden. Bij dezen dus een broccoli recept!
Wat heb je nodig?
1. Natuurlijk een broccoli
2. Zongedroogde tomaatjes in olijfolie
3. Parmezaanse kaas
4. Extra vierge olijfolie
5. Sesamolie
6. Sesamzaadjes
7. Peper en zeezout
Je snijdt de broccoli in kleine of middelgrote roosjes. Daarna geef je ze een koude douche onder de kraan.
Na het wassen ga je de broccoli stomen. Een stoommandje kost vier euro bij de Toko. Waarom stomen? Op die manier blijven de vitaminen veel beter in de groente zitten. Dit voorkomt als het ware het doodkoken van je groenten. Dit is niet alleen gezonder, maar smaakt ook veel lekkerder. Met dit mandje kun je ook makkelijk twee soorten groenten tegelijk koken, dat scheelt ook weer in de afwas!
Na vier a vijf minuutjes stomen is de broccoli gaar. Prik er even met een vork in om dit te checken. Mijn tip: stoom niet te lang. Zorg dat de broccoli een beetje knapperig blijft. Je wilt geen slappe hap.
Leg de broccoli op een bord. Nu gaat het strooien beginnen. Strooi er extra vierge olijfolie en zeezout overheen. Iets minder wild als zwarte piet dat doet.
Pak de peper en sesamzaadjes erbij. Nu is het hun beurt. Strooi de hoeveelheid peper en sesamzaadjes naar eigen smaak toe.
Dan is het tijd voor de sesamolie. Jam, wat is dit toch een fijn goedje! Het laat zoveel gerechten beter smaken. Strooi er een paar druppeltjes overheen.
Dit zijn ook zulke lieverdjes. Zongedroogde tomaatjes, jammie! Voeg er een aantal toe. Een stuk of 7 bijvoorbeeld.
Dan als laatste, de Parmezaanse-kaas. Deze kaas smaakt heerlijk en is veel gezonder dan jong belegen geraspte kaas. Harde kazen bevatten minder vet en bovendien bevat deze kaas zelfs meer eiwitten dan mager rundvlees. Volgens Amber Albarda bevordert Parmezaanse kaas ook de groei van de goede bacterie in je darmen. Props!
Tada! Als je alles hebt toegevoegd is je broccoli recept klaar en ziet het er zo uit. Is het geen plaatje? Dit gerecht kun je combineren met bijvoorbeeld zilvervliesrijst, quinoa, bulgur of couscous. Ook kun je dit prima tijdens de lunch eten, vergezeld met een broodje of iets dergelijks.
Ik vind dit recept echt heerlijk en kan niet meer zonder. Je kunt het ook alleen met extra vierge olijfolie, sesamolie en zeezout eten als je de andere ingrediënten nog niet in huis hebt. Dit doet namelijk ook al een wezenlijk verschil voor de usual broccoli experience. Als je dit een a twee keer per week eet is je vitamineninname waarschijnlijk ook als een speer omhoog geschoten. Broccoli is namelijk een echte voedingsstoffenbom. Het bevat meer vitamine C dan citrusvruchten. Het is een bron van vezels en vitaminen A en B en het beschikt over de mineralen calcium, magnesium, ijzer, fosfor, kalium en zink. Broccoli, welcome to the club!