Havermout met amandelmelk
Omdat ik mijn biologische yoghurt ontbijtje momenteel even zat ben en omdat ik probeer te minderen met melkproducten, besloot ik een ander ontbijtrecept te proberen. Ik bladerde weer door mijn eetbijbel van Amber Albarda en kwam een goed recept tegen: Havermout met amandelmelk.
De ingrediënten
- Amandelmelk (te koop de biologische supermarkt)
- Haver grof of fijn
- Fruit: appeltje of bijvoorbeeld blauwe bessen, bramen, frambozen
- Lijnzaad
- Sesamzaad
- Kaneel
- Coconut blossom sugar (van Royal Green)
Amber maakt vaak zelf amandelmelk, maar in dit recept gebruik ik amandelmelk van de Ekoplaza uit pak. Wat je doet is ongeveer 100 a 200 ml melk in een steelpannetje gieten en zachtjes verwarmen op vuur. Schep er gelijk 6 tot 7 eetlepels grof of fijne havervlokken doorheen. Op gevoel kun je er meer of minder toevoegen.
Snijd ondertussen een biologisch appeltje (= lekkerder en zonder gifstoffen) of ga bijvoorbeeld voor bramen of banaan (zoals op de foto’s). Als de havermelk goed is opgewarmd, giet je het over in een kommetje. Strooi het fruit erover. En ga aan de slag met het lijn- en sesamzaad. Bijvoorbeeld 1 of 2 eetlepels. Voeg er naar hartelust kaneel over.
En wil je het wat zoeter maker, schep dan een schepje cocunut blossom sugar over het mengsel. Stevia of agave siroop kan ook. Wil je dit ontbijt nog steviger maken? Voeg dan wat hazelnoten toe. Ben je echt een zoetekouw? Gebruik dan een paar rozijntjes.
Dit ontbijt is ideaal voor een gezonde start van de dag. Indien je de zoethoudende middelen beperkt is dit ontbijt perfect voor mensen met candida of voor mensen die hun bloedsuikerspiegel laag willen houden. Mij geeft het een superlang verzadigd gevoel. Ik heb geen snackdrang, maar kan uren vooruit. Het is een boost in je energieniveau. Die hardloopschoenen kun je maar nauwelijks in de kast laten staan.
Het enige nadeel is, is dat amandelmelk niet heel goedkoop is. Ongeveer €2,30 per pak. Dit pak is na opening vier dagen houdbaar. Prima om de volgende dagen ook dit ontbijt te eten (Amber deed dit op dokters advies een half jaar lang). Of je maakt er een Vegan Chocolade Shake van.
In ieder geval is dit een heerlijk veganistisch ontbijtrecept wat goed past binnen een bewuste levensstijl.
Wat eet jij als ontbijt?
Suzan
oktober 28th, 2013
Heerlijk ontbijtje, eet ik ook regelmatig! Ook lekker met blauwe bessen 🙂
admin
oktober 31st, 2013
Oe, ja. Ga ik ook eens proberen!