Wat zijn Chia zaadjes?
Ondanks dat Het Voedingscentrum (een instantie die ik toch al niet vertrouw) onlangs de aanval opende op ‘superfoods’, schrijf ik nu een stukje over chia zaadjes. Want nog niet veel mensen kennen deze über voedzame zaadjes.
Wat is het en waar komen ze vandaan?
De Chia plant komt uit het zonnige, warme Mexico en is net zoals munt, tijm, salie en basilicum, familie van de Lipbloemenfamilie. Een plantensoort. In de bloemen van de Chiaplant zitten kleine zaadjes, die lijken op maanzaden; maar nee, het zijn de chia zaadjes. Volgens enkele bronnen werd dit zaad vroeger door de Maya’s en Azteken gebruikt. Als er een hevige strijd was en de Azteken wel wat extra energie konden gebruiken, kregen ze een handjevol chia zaadjes mee. Dit gaf een boost aan hun uithoudingsvermogen. Een ander leuk weetje is dat Chia in het Nahuatl (een taal van de Nahua, de oorspronkelijke bewoners van Mexico) vettig betekent. Vettig klinkt misschien een beetje raar, maar het heeft vast te maken met het feit dat chia zaadjes heel veel gezonde vetten bevatten.
Wat is er dan zo gezond aan deze ieniemiene zaadjes uit het verre Mexico?
Heb je even? Want hier komt de waslijst aan eigenschappen.
- Rijk aan omega 3 vetzuren; meer dan lijnzaad.
- Rijk aan meervoudig onverzadigde vetten.
- Een bron van eiwitten.
- Een bron van voedingsvezels.
- Het bevat meer ijzer dan spinazie.
- Het zorgt langer voor een verzadig gevoel.
- Het balanceert de hormoonspiegel.
- Voedzaam voor 40-plussers vanwege de aanvullende voedingsstoffen die op deze tijd belangrijk zijn.
- Het bevat meer magnesium dan broccoli.
- Meer kalium dan bananen.
- Het houdt de bloedsuikerspiegel in balans; indien geweekt in water.
Als je meer gezonde vetten aan je eetpatroon wilt toevoegen zijn chia zaadjes een aanrader. Let op: van gezonde vetten zoals olijfolie, kokosolie, noten en zaden wordt je niet dik, en zijn juist essentieel voor als je bijvoorbeeld wilt afvallen. Ook zijn deze vetten essentieel voor een goede werking van de hersenen. Het smeert de boel bij elkaar. Heb je last van verstopping? Gebruik dan chia zaadjes in combinatie met het drinken van veel water. Door de hoeveelheid aan vezels is dit belangrijk, anders kan het de boel nog meer verstoppen. Voor vrouwen die in of voor hun periode veel last hebben van menstruele klachten, zijn omega vetten ook een must. Een paar jaar geleden toen ik nog niet bewust at, waren de rapen altijd gaar als ik ongesteld moest worden. Door het schrappen van koffie, het minderen van suiker, het eten van beter voedsel, piekt mijn hormoonspiegel veel minder. Met als gevolg; een rustige cyclus.
Hoe gebruik je de zaadjes?
Je kunt ze door de pasta gooien, op een cracker smeren, in een smoothie of in een wrap. Zelf strooi ik ze iedere ochtend door de yoghurt, vergezeld met haver, hennepzaad, gojibessen, haver, pompoenpitten, sesamzaad, amandelen en kaneel (omg healthfreak!). Gebruik ook niet te veel, 1 tot 3 theelepels per dag is genoeg.
Superfoods werken het beste in combinatie met een gezond voedingspatroon. Eet je altijd wit brood, witte pasta, elke dag een koekje, snoep, 1 paprika als groente op een avond, 1 keer per twee weken broccoli? Tja, dan heeft het gebruik van superfoods niet zo veel zin. Net zoals 1 appel na een zak chips de balans niet opmaakt. Dit soort eten is een aanvulling op je eetpatroon en geen vervanging. Denk dus niet dat je gelijk gezond bezig bent als je chia zaadjes aanschaft.
Wie trouwens de aanval van Het Voedingscentrum op superfoods meegekregen heeft, kan dit fragment van Giel luisteren. Naar mijn idee slaat Giel de spijker op zijn kop. Natuurlijk is ‘superfood’ gewoon een term en wordt het ook wel gehypet, maar dat betekent nog niet dat dit soort natuurlijke producten slecht of onzinnig zouden zijn.
In plaats van dat Het Voedingscentrum zich bezig gaat houden met al dat nepeten wat in de supermarkt verkocht wordt, maken ze ‘slim’ gebruik van de hype rondom superfoods, om hun eigen stem te laten horen. Tja, lekker makkelijk. En zo kom je weer aan een stukje naamsbekendheid. Luister hier het fragment.
Charlotte
maart 13th, 2014
Hoi Vera,
Goed artikel! Ik heb de chiazaadjes via een andere blog leren kennen en voeg ze nu toe aan mijn smoothies. Kleine aanvulling echter: van alle vetten word je dik, ook de gezonde, als je er te veel van eet. Het verschil is dat gezonde vetten bepaalde functies in je lijf vervullen (cholesterol bijvoorbeeld is essentieel voor celmembranen, maar in te hoge concentraties ook niet goed) en verzadigde vetten vaak direct op je billen/buik/etc gaan zitten.
admin
maart 21st, 2014
Dank voor de informatie!