Amandelen als tussendoortje
Afgelopen zomer ging ik een wandelingetje maken door het Oosterpark in Amsterdam. Het was een zonnige dag, dus ik had voor de zekerheid ook een kleedje meegenomen om lekker in het gras te liggen. Voordat ik dat fijne momentje ging beleven wilde ik iets te eten kopen indien ik trek zou krijgen.
Ik liep een Turks groentewinkeltje binnen en zag daar een bak vol met (ongebrande) amandelen liggen. Voor 1 kilo amandelen betaalde ik +/- €7.00. Een goede deal. Gelukkig had ik op dat moment niet zo zin in een kilo amandelen, maar kon ik prima vooruit met een ruim zakje. Dat zakje raakte niet gauw op, ondanks de voortreffelijke inhoud. Ik nam de amandelen mee, voor onderweg als ik vrienden ging bezoeken en ik al wat hongerig was, naar mijn werkplek om tussen 15:00 en 16:00 de poederige Cup-a-Soepdip te vermijden en als ik opstond voegde ik ze toe aan mijn ontbijt. Binnen no time was de amandel mijn beste vriend geworden. Iedereen die mij met de noten zag attendeerde mij erop dat ze heel gezond zijn. Ik had echter geen idee, ik vond ze gewoon lekker en handig. Later, nadat ik erover gelezen had, kwam ik erachter dat ik niet alleen een lekkere, nieuwe vriend had gevonden, maar inderdaad een zeer gezonde.
Voordelen
- Het is een natuurproduct, niet bewerkt, maar puur voedsel
- Bevat veel mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, fosfor en zink
- Bevat vitamine E dat helpt onder andere tegen veroudering, een droge huid, menstruatieklachten én het bevordert de vruchtbaarheid
- Bevat veel B vitamines; B1, B2, B6, B11 die zorgen voor energieproductie
- Bevat goede verzadigde vetzuren
- Bevat eiwitten, voldoende eiwitten vermindert de drang naar suiker
- Bevat vezels, voldoende vezels houden je darmflora in balans
- Per 100 gram bevatten ze 583 kcal
- De voordelen gelden alleen voor ongezouten en ongebrande amandelen
- In supermarkten vaak te duur of zelfs niet leverbaar. Fiets even om voor een Turkse groentewinkel, kijk en vergelijk
- Als je er te veel van eet en helemaal niet beweegt kun je er zwaarder van worden
- Amandelen zijn lekker gecombineerd met biologische yoghurt, appels, rozijnen, muesli en kaneel
- Amandelen kunnen prima in een rijstgerecht met broccoli en paprika bijvoorbeeld
- Amandelen zijn heerlijk in de pasta met blokjes tomaat, bonen of kikkererwten
- Amandelen smaken lekker met rauwe bladspinazie, gestoomde tomaat, buffelmozzarella en extra vierge olijfolie
- Combineer amandelen ook met andere ongezouten nootsoorten zoals cashewnoten en walnoten, verwerk ze samen in een salade
- Amandelen kun je malen in de blender, het meel kun je verwerken in zelfgemaakte wraps, pannenkoekjes, taarten en koekjes
- Amandelmeel met wat water wordt een papperig goedje. Lekker met muesli een beetje biologische yoghurt en vers fruit
- Neem wat amandelen mee voor onderweg. Het is een prima tussendoortje en stilt je hongergevoel.